2024SM-Final
FINAL
Carlstad Crusaders logo
CrusadersCC
51
Stockholm Mean Machines logo
Mean MachinesSMM
22
“Vi behöver bara tro på det”  - SWE3 thumbnail

“Vi behöver bara tro på det”  - SWE3

By Peter Nilsson

Lördagen den 30 april åkte drygt 40 personer, elever och lärare, från Celsiusskolan i Uppsala till Amiens i Frankrike. Följ med på resan för flera av Sverige unga talanger inom amerikansk fotboll, en resa som startade natten mot lördag och avslutades nästan 24 timmar senare - med en storseger i bagaget. 

Den 30 april åkte drygt 40 personer, elever och lärare, från Celsiusskolan i Uppsala till Amiens i Frankrike. Följ med på resan där flera av Sveriges unga talanger ställdes mot Frankrikes motsvarighet. En resa som startade natten mot lördag och avslutades nästan 24 timmar senare med en storseger i bagaget.

”Oppa Gangnam Style!”. 

Klockan i den buss som ska ta skollaget Celsius Tigers till Frankrike visar 03:23 lördagen den 30 april. Om tio timmar är det avspark mot ett av två franska riksidrottsgymnasier för amerikansk fotboll (ett finns i Amiens och det andra i Bordeaux).

På bussen som närmar sig Arlanda är det inte många som sover. Längst fram i bussen äter Celsiusskolans Robert Johansson, Andreas Ehrenreich, Magnus Alnesjö och Johan Sedin frukost och diskuterar vilken mat som har varit sämst på tidigare resor i den amerikanska fotbollens tjänst. (Hotellmaten när Team Nordic spelade i Texas 2019 lyfts fram som en kandidat, liksom hotellpastan under VM i Palermo 1999.)

Vad som diskuteras längre bak i bussen är svårt att höra då låten Gangnam Style dånar på hög volym.

Det kräver en del av en att spela amerikansk fotboll på hög nivå och att kombinera det med studier. Det är fallet för de elever som går på riksidrottsgymnasiet, RIG, och nationell idrottsutbildning för gymnasieelever, NIU, på Celsiusskolan i Uppsala. Där finns många av Sveriges unga talanger inom den amerikanska fotbollen och just denna lördag krävs det att de stiger upp klockan 2 på natten för att vara på plats klockan 3 när bussen mot Arlanda lämnade Celsiusskolan. (Med på resan är också Adam Fahlringe från NIU Solna och Alexander Bornerud från NIU Örebro.)

Helgen innan gjorde Celsius Tigers en liknande resa, men då spelades matchen i London mot skolan NFL Academy. ”Vissa läxor svider mer än andra” sammanfattade coacherna den matchen, som slutade med en storförlust för Celsius Tigers. 

Resan till Frankrike ska visa sig bli något helt annat.

Det är vi som tar för oss. Det är vi som bestämmer tempot. Det är vi som avgör om vi vinner. Det är vår match.

RIG:s Robert Johansson inför matchen

Amiens ligger 90 minuter norr om Paris och det är där, i den gemytliga parken Parc Du Grand Marais, som matchen mot skollaget Pôle France Révolution spelas. Fotbollsskorna knastrar i gruset när spelarna går den korta promenaden från omklädningsrummet till fotbollsplanen som ligger omgiven av grönska och under en sol som lyser från en klarblå himmel.

Strax ska matchen mellan många av de bästa juniorerna i Sverige mot många av de bästa juniorerna i Frankrike sparka av. Som en extra krydda är det just Sverige och Frankrike som möts i öppningsmatchen i EM för herrjuniorer längre fram i sommar och som research inför den matchen finns förbundskaptenen för det svenska juniorlandslaget, Sebastian Brinkenfeldt, med på denna resa.

Det talades innan matchen mycket om att kontrollera matchinledningen. Men så blir det inte riktigt för de svartklädda svenskarna. Ett rörligt franskt anfallsspel, där mycket händer på varje spel, resulterar inte i poäng, men det ställer till besvär och inledningsvis har Tigers svårt att stoppa det franska springspelet. Det blåröda Pôle France Révolution tar istället ledningen med 2–0 efter en safety där Celsius puntreturernare missbedömer en boll som hamnar i eget målområde. Men efter ett tag kommer Celsius Tigers in i matchen. Och efter ytterligare ett tag tar de över den helt och hållet.

Vi är bättre än vad de är. Vi behöver bara tro på det. Höj nivån, höj intensiteten.

RIG:s Robert Johansson i halvtid

I den första halvlekens sista sekunder utökar Celsius Tigers till 15–2 och i omklädningsrummet i pausen råder ett kontrollerat lugn. Fortsätt med det vi gör är budskapet, men gör det ännu lite bättre. Och Tigers inleder den andra halvleken som de avslutade den första och det visar sig snart att man denna dag är storleken större än Pôle France Révolution.

Den svenska defensiva linjen imponerar och ger inte motståndarnas QB någon tid att passa eller running backs någon plats att springa på.

Det svenska anfallet tar sig regelbundet ner nära franskt målområden vilket gör att flera korta touchdowns kan springas in.

På resultattavlan lyser siffrorna 44–2 när matchen är över denna soliga eftermiddag i Amiens. Först tas en lagbild, därefter en gemensam lagbild med det franska laget innan det serveras pastasallad till sen lunch i skuggan från läktaren.

Vi är grymt jävla stolta över er. Hur ni har skött er och hur ni spelar. Nu klättrar vi vidare. En vecka kvar.

RIG:s Robert Johansson efter matchen

Klockan är strax efter midnatt natten mot söndag och längst fram i bussen lägger de lärare som för nästan 24 timmar sedan åt frukost på bussen på väg till Arlanda nu upp planerna för veckans träningar när bussen är tillbaka hem från samma flygplats. Måndagens träning blir lätt, bara en timme. För Elise Lefvedahl och Nellie Thell, som båda följde med på resan utan att spela, väntar dock om ett par timmar match i Norrköping med Stockholm Mean Machines i Division 1 Dam.

När bussen klockan 00:35 åter är tillbaka utanför Celsiusskalan kan en lång men framgångsrik dag sammanfattas. Veckan innan, mot NFL Academy i London, var det mycket man inte var nöjda med i storförlusten – försenade bussar m.m. Denna dag gick det mesta som planerat. Kan Celsius Tigers prestera bättre mot skollaget NFL Academy, som enligt tränarna på RIG är på en annan nivå än vad man har mött tidigare, på en bättre dag?

Lördagen den 7 maj får vi se (och det är detta Robert Johansson menar när han säger “en vecka kvar” till spelarna efter matchen). För nu till helgen reser NFL Academy till Sverige för match mot Celsius Tigers på Lötens IP i Uppsala. Avspark kl. 11 och det är gratis inträde! Den matchen blir också den sista för de elever som går sista året på Celsiusskolan innan de fortsätter sin amerikanska fotbollskarriär på annat håll.

Men just detta denna lördagsnatt är det bara glada, men trötta miner, när spelare och tränare försvinner iväg i Uppsala-natten. 44-2, inte så pjåkigt! Go Tigers!