2024Week 9
FINAL
AIK logo
AIKAIK
-
Örebro Black Knights logo
Black KnightsÖBK
-
SWE3 på besök i Norrland - SWE3 thumbnail

SWE3 på besök i Norrland - SWE3

By Peter Nilsson

Under vecka 37 var SWE3:s verksamhetsutvecklare Monika Stylin på besök i Umeå och Luleå där hon bland annat träffade Stina Älverud, idrottskonsulent på RF-SISU Norrbotten, och Åsa Risto, ordförande för den amerikanska fotbollsföreningen Luleå Eskimos.

Under vecka 37 var SWE3:s verksamhetsutvecklare Monika Stylin på besök i Umeå och Luleå där hon bland annat träffade Stina Älverud, idrottskonsulent på RF-SISU Norrbotten, och Åsa Risto, ordförande för den amerikanska fotbollsföreningen Luleå Eskimos. I RF-SISUS:s nya fina lokaler i Luleå diskuterades det hur RF-SISU arbetar och vilken hjälp som finns att ge lokalt till föreningar.

Luleå Eskimos är en liten förening inom amerikansk fotboll mest främst aktivitet för ungdomar i åldern 12–18 år. För att ge möjligheter till fortsatt utveckling har de samarbeten med det finska lag Rovaniemi Nordmen. liksom den svenska föreningen Stockholm Mean Machines. Styrelsen i Luleå Eskimos består av tre personer, med Åsa Risto som ordförande och hon fungerar även som ledare i samband med träningar.

SWE3 kan stötta föreningar som Luleå Eskimos med till exempel projektet Skolsamverkan och stöd till Prova på-dagar, och att en lokal kontakt med sitt lokala RF-SISU-distrikt skapar också möjligheter till samverkan mellan föreningar och distrikt.

I Umeå deltog Monika Stylin på Change the game 2022. Utbildningsdagarna Change the game, som drivs av Stiftelsen för Rörelserikedom, fokuserar på ”physical literacy” och erbjuder möjlighet att testa nya aktiviteter och att utveckla sitt ledarskap.

Förutom Monika Stylin delar även Robert Bakke-King, projektledare för RF-SISU i Värmland och tidigare spelare i det amerikanska fotbollslaget Carlstad Crusaders, för SWE3:s räkning.

Robert Bakke-King tvåa från vänster och Monika Stylin längst till höger.

Årets tema för utbildningsdagarna är ”Nystart med nytt mindset” och handlade om hur coronapandemin ytterligare ökad behovet av en nystart för att öka deltagande i fysiska aktiviteter. Men det finns fler anledningar att prata om en nystart – ungas psykiska ohälsa ökar och flera samhällen, inte minst i norr, behöver skapa attraktiva livs- och utvecklingsmiljöer för att möta inflyttningar och investeringar.