2024SM-Final
FINAL
Carlstad Crusaders logo
CrusadersCC
51
Stockholm Mean Machines logo
Mean MachinesSMM
22
Stockholm Mean Machines - vinnare av Scandinavian Cup 2022 - SWE3 thumbnail

Stockholm Mean Machines - vinnare av Scandinavian Cup 2022 - SWE3

By Peter Nilsson

Stockholm Mean Machines gick obesegrade genom gruppspelet och vann även finalen av Scandinavian Cup säsongen 2022. Inför 598 åskådare på Zinkensdamms IP i Stockholm besegrades Tyresö Royal Crowns i finalen med 44–21 (30–7).

Stockholm Mean Machines gick obesegrade genom gruppspelet och vann även finalen av Scandinavian Cup säsongen 2022. Inför 598 åskådare på Zinkensdamms IP i Stockholm besegrades Tyresö Royal Crowns i finalen med 44–21 (30–7).

Zinkensdamms IP bjöd på sol, fint väder och god stämning på läktaren när finalen av Scandinavian Cup skulle avgöras den 18 juni. Och det var Tyresö Royal Crowns, vinnare av grupp A och för dagen i vita tröjor och röda byxor, som både började och avslutade finalen bäst. En 65-yards imponerande öppningsdrive av Tyresö avslutades med en touchdown av Emil Knutsson. Och det var samme Emil Knutsson och Alberto Taborda som gjorde matchens två sista touchdowns. Problemet för Tyresös del var att Stockholm Mean Machines, vinnare av grupp B och som vanligt i blå tröjor och blå byxor, däremellan gjort 44 poäng raka poäng.

Den första kvarten slutade avgjort – 7–7 – efter Tyresös imponerande öppningsdrive och efter att Mean Machines svarat med en 45-yards lång TD-passning från Mark Pappas till Oliwer Stedt. Men i den andra kvarten rinner matchen iväg till Stockholms fördel.

Stockholm gör en touchdown när Pappas hittar fram till Anton Blomgren efter drygt fyra minuter av andra kvarten. På Tyresös första spel därefter misslyckades de med en snap och lagets nya amerikanska QB Hunter Rodrigues – som under matchen får fram 12 av 24 passningar för 120 yards och 2 TD:s och springer 8 gånger för 63 – måste lägga sig på bollen i eget målområde vilket resulterar i en safety för Stockholm. Efter en safety får laget som gör poäng också tillbaka bollen och Mean Machines tar vara på möjligheten och utökar sin ledning till 23–7 när Pappas hittar fram till Johan Hallgren från 10 yards.

På Tyresös första spel därefter kastar ovan nämnde Rodrigues en interception, som plockas ner av Walter Vasanoja – hans tredje interception under Scandinavian Cup. Och en stund senare har Stockholm utökat till 30–7, återigen genom Johan Hallgren på en passning från Mark Pappas och återigen med Robin Gavelin Miranda som sparkar in extrapoängen. Gavelin Miranda är 6 av 6 på extrapoängssparkar i matchen medan Pappas får fram 21 av 38 passningar för 322 yards och 4 TD:s.

Stockholm knackar på dörren på första halvlekens sista spel men Tyresös försvar håller tätt och förhindrar ytterligare poäng. Ytterligare poäng för Stockholm kommer istället på lagets första drive i den tredje kvarten när Oliwer Stedt springer in en touchdown och utökar Mean Machines ledning till 37–7. Det är dock Tyresös Emil Knutsson som är bäst på marken i matchen sett till antalet yards – hans 9 rusher för 79 yards är 10 yards mer än Oliwer Stedts 15 rusher för 69.

Med Stockholm i ledning med 37–7 känns matchen avgjord och den avgörs definitivt när Victor Cimrell trycker in bollen från 1 yard och utökar Stockholms ledning till 44–7 med drygt 6 minuter kvar av matchen. Tyresö reducerar förvisso två gånger om och snyggar till siffrorna i slutet, men det är Stockholm som vinner Scandinavian Cup 2022 med klara 44–21.

En utvecklande säsong där tre svenska, tre norska och två danska lag deltog och gjorde upp om den skandinaviska titeln. Samarbetet mellan länderna och dess förbund fortsätter och vi ser fram emot fler internationella amerikanska fotbollsmatcher i Norden!