2024Week 3
12:00 April 20th, 2024
AIK logo
AIK
-
Kristianstad Predators logo
Predators
-
15:00 April 20th, 2024
Limhamn Griffins logo
Griffins
-
Örebro Black Knights logo
Black Knights
-
17:00 April 20th, 2024
Tyresö Royal Crowns logo
Royal Crowns
-
Carlstad Crusaders logo
Crusaders
-

Städa Sverige - SWE3

By Malin Hamrin

Städa Sverige är en del av den svenska idrottsrörelsen och dess medlemmar är uteslutande idrottsförbund. Som en del av samgåendet med Svenska Landhockeyförbundet är från och med maj månad SAFF medlem i Städa Sverige och därmed även ni föreningar. Städa Sverige är en organisation som bedriver miljöprojekt där idrottsföreningar- och lag ges uppdrag att städa delar […]

Städa Sverige är en del av den svenska idrottsrörelsen och dess medlemmar är uteslutande idrottsförbund. Som en del av samgåendet med Svenska Landhockeyförbundet är från och med maj månad SAFF medlem i Städa Sverige och därmed även ni föreningar.

Städa Sverige är en organisation som bedriver miljöprojekt där idrottsföreningar- och lag ges uppdrag att städa delar av den svenska miljön. För sin insats får medverkande föreningar och lag en ersättning till sin klubb- eller lagkassa. Ersättningen varierar beroende på uppdragets storlek. En enskild strandstädning kan till exempel ge 2 500 kr medan ett återkommande städuppdrag där föreningar arbetar under ett antal helger ger en större ersättning. Ett uppdrag tar ungefär tre timmar att genomföra. Städa Sverige organiserar cirka 800 städningar varje år och under 2020 så fick de deltagande föreningarna dela på 6,9 miljoner kronor.

Så här går det till:

· En tid innan ett aktuellt städprojekt börjar Städa Sverige att rekrytera föreningar. De tittar först bland föreningar som redan anmält sitt intresse.

· När en förening tilldelats ett uppdrag får den en digital utbildning som varje deltagare ska genomföra. Föreningen förses även med städmaterial och en angiven sträcka/område där de ska plocka skräp. Städningen sker på en angiven dag eller på en dag som föreningen själv väljer. Förutsättningarna meddelar Städa Sverige vid rekryteringen.

· När städningen är genomförd fyller föreningen i en städrapport och inom några veckor betalar Städa Sverige ut ersättningen.

· De flesta städuppdrag är av tillfällig karaktär, men finns också vissa projekt där en och samma förening får göra en återkommande insats.

Vissa uppdrag, som att få städa väg, kräver att deltagarna har fyllt 18 år. Andra uppdrag kan 12-åringar utföra, exempelvis som att städa en strand. För alla uppdrag krävs minst en ansvarig person över 18 år. Vill din förening få ett städuppdrag? Skicka en intresseanmälan till Städa Sverige.

Se informationsfilm om Städa Sverige:

Last updated: less than a minute