2024Week 1
April 6th, 2024
Oslo Vikings logo
Vikings
-
Tyresö Royal Crowns logo
Royal Crowns
-
April 6th, 2024
Stockholm Mean Machines logo
Mean Machines
-
Örebro Black Knights logo
Black Knights
-
Profilen: Felix Gulinck - SWE3 thumbnail

Profilen: Felix Gulinck - SWE3

By Peter Nilsson

I juli spelar Sveriges herrlandslag i landhockey Eurohockey5s Championship i Polen. En av spelarna i den svenska truppen är en nederländare med svenskt pass som har spelat landhockey sen han var fyra år gammal.

I juli spelar Sveriges herrlandslag i landhockey Eurohockey5s Championship i Polen. En av spelarna i den svenska truppen är en nederländare med svenskt pass som har spelat landhockey sen han var fyra år gammal.

Under vinjetten Profilen berättar vi om intressanta personer inom amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey i Sverige. Vill du tipsa om dig själv eller någon annan? Använd detta formulär

Felix Gulinck är 29 år gammal och bor i Tilburg, en stad du når på drygt 90 minuter om du är i Amsterdam, sätter dig i en bil och kör motorvägen A2 rakt söderut. Där bor han med en flickvän (Margot) och en tax (Kees). Och där spelar han landhockey.

– Jag började spela landhockey när jag var fyra år gammal, berättar Felix Gulinck på engelska. När du är liten dras du ofta till sporter som dina kompisar håller på med och nära mig var det en stor grupp ungar som spelade landhockey och då blev det så även för mig. Det jag gillar med sporten idag är farten, det går snabbare än i fotboll till exempel. Det är också en väldigt teknisk sport, vilket är roligt.

Är det så du skulle sälja in sporten för den som inte är van att titta på landhockey?
– Ja, det är en snabb sport där mycket händer under en match, och en match är nästan aldrig avgjord förrän i slutet. Det är inte ovanligt att det görs många mål på en väldigt kort tid i landhockey.

Landhockey i Nederländerna, hur stort är det?
– Det är absolut en av de största sporterna här. Det finns många klubbar och de flesta i Nederländerna har cykelavstånd till sin närmaste landhockeyklubb. Klubbarna är också duktiga på att erbjuda alternativ för olika åldersgrupper, från de yngsta till de äldsta. Detta gör att landhockey i Nederländerna är en sport som verkligen är tillgängliga för alla.

Vad tror du skulle behöva göras för att sporten ska växa i Sverige?
– Det första steget är att öka antalet planer som det spelas landhockey på. Jag blev nästan chockad när jag hörde att det knappt finns några naturliga landhockeyplaner i Sverige! Så det vore ett viktigt steg.

Klubben du spelar för, HC Tilburg, vad kan du berätta om den?
– Det är en av de största klubbarna I Nederländerna med ungefär 2 500 medlemmar. Klubben har sju planer som vi har tillgång till, varav tre är konstgräs. Och nyligen har klubben byggt planer för padel också. Men den senaste säsongen gick inte som vi hoppades på och vi slutade på plats 10 av 12 lag. Det gör att vi måste spela kvalmatcher för att hålla oss kvar i Hoofdklasse, den högsta serien för landhockey för herrar i Nederländerna. Jag tror vi kommer vinna de matcherna, men av erfarenhet vet jag att det också kommer att bli jämnt.

I sommar ska du spela för Sverige i Eurohockey5s Championship i Polen. Hur kommer det sig?
– Min pappa är från Västerås och därför har jag ett svenskt pass. Att representera Sverige är något jag ser mycket fram emot!

Hur tror du det kommer att gå för Sverige i turneringen?
– Det är svårt att säga, då det är mycket som är nytt. Men jag tror och hoppas att Sverige kan överraska många!

Felix Gulinck. Foto: HC Tilburg

Last updated: less than a minute