2024SM-Final
FINAL
Carlstad Crusaders logo
CrusadersCC
51
Stockholm Mean Machines logo
Mean MachinesSMM
22
NFL:s första flaggfotbollsmatch är höjdpunkten under årets Pro Bowl - SWE3 thumbnail

NFL:s första flaggfotbollsmatch är höjdpunkten under årets Pro Bowl - SWE3

By Peter Nilsson

Pro Bowl kallas det årligen återkommande arrangemang då de bästa spelarna i den amerikanska fotbollsligan NFL uppmärksammas. Till i år har upplägget kring Pro Bowl ändrats - borta är den tidigare all star-matchen i amerikansk fotboll och istället har flaggfotboll givits en central plats.

Pro Bowl kallas det årligen återkommande arrangemang då de bästa spelarna i den amerikanska fotbollsligan NFL uppmärksammas. Till i år har upplägget kring Pro Bowl ändrats – borta är den tidigare all star-matchen i amerikansk fotboll och istället har flaggfotboll givits en central plats.

Under årets Pro Bowl, som äger rum i Las Vegas med start den 2 februari, kommer NFL:s bästa spelare att delta i underhållande tävlingsmoment av olika slag. Men borta är den uppvisningsmatch i amerikansk fotboll som tidigare år har spelats, men som under senare tid mötts av allt mer kritik då den upplevdes ointressant och utan engagemang. Uppvisningsmatchen har till i år istället ersatts av NFL:s första flaggfotbollsmatch som spelas söndagen den 5 februari på Allegiant Stadium i Las Vegas.

De bästa spelarna från NFL:s två konferenser, AFC och NFC, kommer att ställas mot varandra och lagen kommer att coachas av idel amerikanska fotbollslegendarer – Eli Manning och DeMarcus Ware för AFC och Peyton Manning och Ray Lewis för NFC. Om dessa herrar saknas expertis inom just flaggfotboll så gäller inte det Vanita Krouch och Diana Flores, quarterbacks för USA:s respektive Mexikos damlandslag i flaggfotboll. De två kommer att styra de lagens anfall under flaggfotbollsmatchen, Vanita Krouch för NFC och Diana Flores för AFC.

Att flaggfotboll ges stor plats under NFL:s Pro Bowl är ingen slump utan ett av flera tecken på att det är en sport på frammarsch. I en intervju med The Associated Press förra sommaren redogjorde Troy Vincent, en av de ledande personerna inom NFL, att han ser flaggfotboll som sportens framtid:

“When we talk about the future of the game of football, it is, no question, flag. When I’ve been asked over the last 24 months, in particular, what does the next 100 years look like when you look at football, not professional football, it’s flag. It’s the inclusion and the true motto of ‘football for all.’ There is a place in flag football for all.”

Troy Vincent, NFL:s Executive Vice President of Football Operations

NFL har också gått samman med IFAF, International Federation of American Football, för att gemensamt försöka få in flaggfotboll som en av idrotterna i OS i Los Angeles 2028. “That’s the ultimate goal to make flag football an Olympic sport” sa Troy Vincent i ovan nämnda intervju med the Associated Press.

Ett steg på vägen togs under fjolåret när flaggfotbollen fanns med som en av idrotterna under World Games i Birmingham, USA. World Games är ett multisportevenemang som arrangeras vart fjärde år sedan 1981 och det skapades som motsvarighet till OS för idrotter som ännu inte ingår i de olympiska spelen.