2024Quarter-Finals
15:00 June 15th, 202415:00 15/6 2024
Örebro Black Knights logo
Black KnightsÖBK
-
Oslo Vikings logo
VikingsOV
-
17:00 June 15th, 202417:00 15/6 2024
Tyresö Royal Crowns logo
Royal CrownsTRC
-
Limhamn Griffins logo
GriffinsLG
-

Möjligt att spela Amerikansk fotboll på gymnasiet i Göteborg från hösten 2022 - SWE3

By Malin Hamrin

I Göteborg har det inte varit möjligt att kombinera en elitsatsning på amerikansk fotboll med studier på gymnasienivå. Ungdomar från Göteborg Marvels som vill satsa har varit tvungna att lämna staden för exempelvis Uppsala och Kristianstad. Att en förening med stor ungdomsverksamhet i Sveriges näst största stad inte kunnat erbjuda denna möjlighet har varit ett […]

I Göteborg har det inte varit möjligt att kombinera en elitsatsning på amerikansk fotboll med studier på gymnasienivå. Ungdomar från Göteborg Marvels som vill satsa har varit tvungna att lämna staden för exempelvis Uppsala och Kristianstad.

Att en förening med stor ungdomsverksamhet i Sveriges näst största stad inte kunnat erbjuda denna möjlighet har varit ett störningsmoment under flera år. Men nu blir det ändring!

Under de senaste åren har Göteborg Marvels satsat på att bygga upp sin ungdomsverksamhet, från U13 till U17, vilket resulterat i att klubben idag har en av Sveriges största ungdomssektioner inom amerikansk fotboll. Engagerade coacher och ledare i kombination med stabila trupper med många aktiva ger resultat. Ungdomsspelare från Marvels har blivit antagna till både Utvecklingslandslag, Juniorlandslag, Riksidrottsgymnasiet (RIG) och Nationella idrottsutbildningar (NIU) för amerikansk fotboll. För unga elitsatsande spelare är det naturligt att söka sig till miljöer som erbjuder goda förutsättningar för en idrottssatsning på hög nivå i kombination med skolgång. 

Han skapade förutsättningarna

Under sina studier i idrottsvetenskap med inriktning på coaching började Andreas Fingal Backström, mångårig coach i Marvels ungdomssektion och tidigare styrelseledamot, fundera på vad som skulle behövas för att starta upp en NIU i Göteborg. Under studietiden praktiserade han 2018 på RIG i Uppsala och tog med sig mycket om hur ett amerikansk fotbollsprogram skulle kunna drivas i skolmiljö. Efter avlagd kandidatexamen 2019 kontaktade han styrelsen för att undersöka intresset i föreningen för att starta en NIU. Med styrelsens stöd tog han kontakt med skolor i närområdet. Flera skolor var intresserade och styrelsen valde att inleda samarbete med Katrinelundsgymnasiet, som har många års erfarenhet av att bedriva både RIG och NIU inom flera idrotter. Göteborg Marvels ser fram emot ett gott samarbete med syfte att skapa en god miljö för elever att utvecklas mot sina mål och skapa förutsättningar för amerikansk fotboll att växa som idrott i Göteborgsområdet och övriga Sverige.

“Vi är väldigt glada över att äntligen har gått igenom alla formaliteter så våra ungdomar kan börja planera för framtiden.” säger Göteborg Marvels ordförande Douglas Smith 

Premiär under hösten 2022

Den första kullen med amerikanska fotbollsspelare kommer att börja på Katrinelundsgymnasiet under hösten 2022. Sista ansökningsdag är 1 december 2021. De sökande kommer kallas på en testdag i mitten av december där både fystester och fotbollstester kommer genomföras. Mer information om testdagen kommer via mejl efter anmälan. Besked om antagning lämnas i början av februari. Observera att elever även behöver söka och antas till något av de program som erbjuds på Katrinelunds- eller Bernadottegymnasiet. Du hittar information om utbildningen, ansökningsförfarandet och länk till ansökningsformuläret på skolans hemsida. 

Fakta RIG/NIU:

Det finns två olika möjligheter för elever som vill kombinera elitidrott med studier på gymnasienivå.

Elever på både RIG (riksidrottsgymnasium) och NIU(nationellt godkänd idrottsutbildning) går ett vanligt gymnasieprogram, med ämnet specialidrott som kan läsas upp till 700 poäng. Studierna är anpassade för att kunna träna och lära elitidrott på dagtid. Till elevernas hjälp finns kompetenta lärare med spetskunskaper inom de specifika idrottsgrenarna. Du kan läsa mer om RIG och NIU på Riksidrottsförbundets hemsida.