-
Ingen lycka under VM i Finland - förlust även mot Australien - SWE3 thumbnail

Ingen lycka under VM i Finland - förlust även mot Australien - SWE3

By Peter Nilsson

Efter två inledande förluster fanns förhoppningar om ett bättre resultat i turneringen sista match mot Australien. Men VM i amerikansk fotboll för damer i finska Vanda blev en dyster svensk historia och Sverige föll även mot Australien med siffrorna 0–6 (0–0). Däremot slutade Sverige på en åttondeplats i turneringen.

Efter två inledande förluster fanns förhoppningar om ett bättre resultat för svensk del i turneringens sista match mot Australien. Men VM i amerikansk fotboll för damer i finska Vanda blev en dyster svensk historia och Sverige föll även mot Australien med siffrorna 0–6 (0–0). Därmed slutade Sverige på en åttondeplats i turneringen.

Matchstatistiken
Allt om VM-turneringen i Finland

Efter 0–49 mot Finland och 0–6 mot Tyskland hölls det tummar för att damlandslaget i amerikansk fotboll skulle få lite flyt i VM:s sista match för svensk del mot Australien söndagen den 7 augusti. För bortsett från storförlusten mot Finland i öppningsmatchen var det väldigt lite som skilde lagen åt i det två sista matcherna. Men precis som mot Tyskland var det inte Sverige utan motståndarna som stod för matchens enda stora och matchavgörande spel. För Tyskland var det en 31 yards lång TD-passningar och för Australien var det en 74 yards lång TD-run av Casey Byrne i den fjärde kvarten som förstörda de två matcherna för svensk del.

Men undantaget detta långa springspel spelar Sveriges försvar utmärkt i matchen och håller Australien till endast 91 ytterligare yards. Johanna Aspenberg, Frida Åkesson och Elin Thimfors visade vägen i tacklingsstatistiken för svensk del.

Däremot kunde inte det svenska anfallet ta vara på de möjligheter man fick – för även om Sverige puntade hela 11 gånger i matchen hade man sina chanser. Efter en första kvarten där lagen turats om att sparka bollen till varandra får Sverige två bra chanser att göra poäng i den andra kvarten. En fumlad puntretur av Australien ger Sverige bollen på Australiens 31-yardslinje med tre minuter kvar av första halvleken. Men istället för att kunna flytta bollen framåt så tappar man 15 yards.

Med 1 sekund kvar misslyckas Australien med att få iväg ett spel på fjärde försöket, vilket ger Sverige ytterligare en chans att göra poäng från Australiens 19-yardslinje. Men Selma Lindéns field goal är för kort för att ge poäng.

0–0 är resultat i halvtid, och det fortsätter så genom hela den tredje kvarten där Sveriges försvar håller emot men anfallet inte lyckas flytta bollen framåt. Får man till ett bra spel följs det upp en av flagga eller en mindre bra spel vilket tar bort lagets momentum. Och när Australien springer in ovan nämnda touchdown med drygt 9 minuter kvar av matchen gör de matchens enda poäng.

Sverige får förvisso bollen på Australien 43-yardslinje med 3 minuter och 34 sekunder kvar men en interception sätter stopp för den möjligheten. Och när Sverige sen tappar en puntretur i slutet av matchen som Australien kan ta hand om är matchen avgjord.

Australien får fira medan Sverige med sänkta huvuden får vara självkritiska över det faktum att vi förlorade samtliga tre matcher i turneringen och inte gjorde något poäng i våra tre spelade matcher. Så det bara att bryta ihop och komma igen för det svenska damlandslaget i amerikansk fotboll. Heja Sverige!