2024Quarter-Finals
15:00 June 15th, 202415:00 15/6 2024
Örebro Black Knights logo
Black KnightsÖBK
-
Oslo Vikings logo
VikingsOV
-
17:00 June 15th, 202417:00 15/6 2024
Tyresö Royal Crowns logo
Royal CrownsTRC
-
Limhamn Griffins logo
GriffinsLG
-
Göteborg Marvels / Limhamn Griffins - svenska juniormästare i amerikansk fotboll 2022 - SWE3 thumbnail

Göteborg Marvels / Limhamn Griffins - svenska juniormästare i amerikansk fotboll 2022 - SWE3

By Peter Nilsson

Inte kunna träna tillsammans? Inga problem! Kombinationen Göteborg Marvels och Limhamn Griffin klarade av säsongens utmaningar och blev svenska juniormästare för säsongen 2022 genom att finalen övertyga mot Kristianstad Predators och vinna med klara 33–13 (13–7).

Inte kunna träna tillsammans? Inga problem! Kombinationen Göteborg Marvels och Limhamn Griffin klarade av säsongens utmaningar och blev svenska juniormästare för säsongen 2022 genom att finalen övertyga mot Kristianstad Predators och vinna med klara 33–13 (13–7).

Matchstatistik

850 personer skapade en härlig stämning på Hästhagens IP i Malmö när SM-finalen för U19-serien 2022 avgjordes lördagen den 29 oktober. Och det var två självsäkra lag som kom till spel med tränare som tippade sitt eget lag som vinnare i intervjuerna inför finalmatchen.

Göteborg assisterande huvudtränare Karl Lundén noterade också innan matchen att SM-finalen troligen var sista gången Thomas Collins och Oliver Lundberg spelade på svensk mark under överskådlig framtid då de båda är på väg till spel på college i USA. Och de två gjorde ingen besviken under guldmatchen. Oliver Lundberg sprang 27 gånger för 174 yards och låg bakom tre av Göteborg /Limhamns fem touchdowns i matchen medan Thomas Collins som defensiv linjespelare hade 4,5 tacklingar, en forced fumble, en fumble recovery och en blockerad extrapoängsspark och som tight end två passningsmottagningar för 47 yards – båda två för touchdowns.

Första halvlek i finalen var jämn men med ett litet övertag för Göteborg / Limhamn. Det vitklädda hemmalaget hade också kunnat göra poäng på sin första drive i matchen om inte en fumble av ovan nämnde Oliver Lundberg på Kristianstads 3-yardslinje satt stopp för den smakstarten. Lundberg revanscherar sig dock strax därefter och avslutar Göteborg / Limhamns andra drive i matchen med att trycka in bollen från två yards och ge hemmalaget ledningen.

Kristianstad Predators kvitterar till 7–7 i den andra kvarten efter en imponerande drive bestående av 14 spel för 80 yards som avslutas med att Jakob Stenberg hittar fram till Viggo Lindberg-Åkers i Göteborg / Limhamns målområde. Och kanske, kanske hade matchen sett annorlunda om Kristianstad hade kunnat ta vara på den onside kick de lyckas med direkt efter sin touchdown. Men en fumble när Stenberg ska springa med bollen ger densamma direkt tillbaka till Göteborg / Limhamn – som tackar för möjligheten och går hela vägen ner och utökar sin ledning till 13–7 efter att Hugo Höiby hittar fram till ovan nämnda Collins för en 29 yards TD-passning.

13–7 är ställningen efter en relativt jämn första halvlek, men den andra halvleken ska inte bli lika jämn. Redan på sin första drive i den tredje kvarten utökar Göteborg / Limhamn sin ledning till 19–7 genom Hugo Höiby. Ledningen för hemmalaget hade kunnat vara större om inte Oskar Mattisson stoppat ytterligare en touchdown för Göteborg / Limhamn genom att slå bollen ur händerna på en helt öppen Kristian Holmstedt som är på väg in i Predators målområde.

Istället är det Kristianstad som reducerar ställningen till 19–13 i början av den fjärde kvarten genom Jakob Stenberg. Men glädjen är ack så kortvarig – -det tar bara ett spel för Göteborg/Limhamn och Oliver Lundberg att springa 45 yards för en touchdown och återigen utöka hemmalagets ledning. Och matchen avgörs när Thomas Collins tacklar en Kristianstad-spelare så att den senare tappar bollen som tas av hand om Göteborg / Limhamns Oscar Gramming. 3 minuter och 28 sekunder senare hittar Oliver Lundberg fram till Collins för en 18 yards TD-passningen vilket fastställer slutresultatet i matchen till 33–13.

När matchklockaden tickade ner till noll kunde Göteborg / Limhamns spelare sträcka händerna i skyn och fira sitt U19-guld samtidigt som Jakob Stenberg utsågs till MVP i Kristianstad och Thomas Collins gjorde detsamma för de svenska mästarna.

Ett svårstoppat anfall i Göteborg/Limhamn baserat på ett tung springspel passade för 107 matchavgörande yards i matchen och i försvaret imponerade Fredrik Reid, Love Pålsson och Oscar Gramming för att nämna några. Kristianstad fick inte till sitt spel som man hade önskat men Oskar Mattisson, Lukas Nilsson och Gustav Carlsson stack ut i försvaret medan Adam Torstensson var QB Stenbergs favoritmottagare med sex passningsmottgarningar för 65 yards.