2024SM-Final
FINAL
Carlstad Crusaders logo
CrusadersCC
51
Stockholm Mean Machines logo
Mean MachinesSMM
22
Fler RIG-platser i amerikansk fotboll - SWE3 thumbnail

Fler RIG-platser i amerikansk fotboll - SWE3

By Peter Nilsson

Riksidrottsgymnasiet för amerikansk fotboll på Celsiusskolan i Uppsala går från 20 till 30 platser. Det anger Riksidrottsförbundet i det förslag om fördelningen av platser som har skickats till Skolverket. Totalt driver 26 specialidrottsförbundet 51 riksidrottsgymnasier i Sverige. Ett riksidrottsgymnasium (RIG) ska ge ungdomar möjlighet att kombinera elitidrott med studier på gymnasienivå och syftet är att […]

Riksidrottsgymnasiet för amerikansk fotboll på Celsiusskolan i Uppsala går från 20 till 30 platser. Det anger Riksidrottsförbundet i det förslag om fördelningen av platser som har skickats till Skolverket.

Totalt driver 26 specialidrottsförbundet 51 riksidrottsgymnasier i Sverige. Ett riksidrottsgymnasium (RIG) ska ge ungdomar möjlighet att kombinera elitidrott med studier på gymnasienivå och syftet är att erbjuda goda förutsättningar att som seniorer nå internationell elit. Stödet på ett riksidrottsgymnasium består av en individanpassad och flexibel miljö som präglas av glädje, utveckling och resultat och där träningen leds av kompetenta tränare och lärare. Alla riksidrottsgymnasierna kvalitetssäkras av Riksidrottsförbundet.

Den 10 juni beslutade Riksidrottsförbundets riksidrottsstyrelse om dimensioneringen av platserna på riksidrottsgymnasierna för perioden 2023/24 – 2025/26. I förslaget, som nu lämnas vidare till Skolverket för fastställande, får fyra specialidrottsförbund ett ökat antal platser – de fyra är basket, friidrott, segling och amerikansk fotboll. Riksidrottsgymnasiet för amerikansk fotboll på Celsiusskolan i Uppsala går enligt förslaget från 20 till 30 platser.

SWE3 har under en tid arbetat för ett ökat antal platser och framfört behovet av detta i bland annat ett remissvar till Riksidrottsförbundet. Önskemålet som framfördes i remissvaret var fler platser än 30, men att antalet platser höjs för amerikansk fotboll är ändå glädjande förklarar David Jonsson, förbundsstyrelseledamot med elitansvar i SWE3.

– Kvaliteten och elevnöjdheten på vårt RIG är mycket hög och vi får regelbundet besök av andra riksidrottsgymnasier och idrotter som vill lära sig mer om hur vi bedriver vår verksamhet. Vi ser också ett fortsatt högt ansökningstryck. Men våra elever behöver kunna tävla internationellt för att ta steget upp mot internationell seniorelit, och för att kunna göra detta måste vi närma oss möjligheten att ställa ett fullt RIG-lag på planen som kan spela mot internationellt motstånd. Också kvaliteten på träningarna bli bättre med fler elever. Så vi är glada över att Riksidrottsförbundet har tagit till sig av vad vi framfört och att de har ökat antalet platser för den amerikanska fotbollen.