2024SM-Final
FINAL
Carlstad Crusaders logo
CrusadersCC
51
Stockholm Mean Machines logo
Mean MachinesSMM
22
Carlstad Crusaders stormade fram till sjätte raka guldet - SWE3 thumbnail

Carlstad Crusaders stormade fram till sjätte raka guldet - SWE3

By Peter Nilsson

Carlstad Crusaders avslutande en imponerande säsong i Division 1 Dam 2023 med att imponera även i SM-finalen på Sola Arena i Karlstad den 9 juli. 48–0 i halvtid blev till slut 60–0 mot Göteborg Marvels och det sjätte raka SM-guldet delades ut till de överlägsna mästarna.

Carlstad Crusaders avslutande en imponerande säsong i Division 1 Dam 2023 med att imponera även i SM-finalen på Sola Arena i Karlstad den 9 juli. 48–0 i halvtid blev till slut 60–0 mot Göteborg Marvels och det sjätte raka SM-guldet delades ut till de överlägsna mästarna.

Se eftersändningen av SM-finalen på SWE3 Play

Matchstatistiken från SM-finalen finns här

Blåklädda Göteborg Marvels gjorde en bra säsong i Division 1 Dam, slutade tre i tabellen och vann mot AIK på hemmaplan i semifinalen. Och de började bra i SM-finalen mot Carlstad Crusaders – Göteborgs Greta Helleblad tog hand om en fumble på Carlstads första drive och Mandis Söderström-Johansson tog en interception nästa gång Carlstad hade bollen. Men med 5 minuter och 53 sekunder kvar av den första kvarten kunde Carlstad Crusaders ta ledningen, genom en passning för en touchdown av Linda Johansson passade fram till Greta Munters.

Och från där var det full fart framåt för Carlstad. De regerande mästarinnorna Crusaders hade 38 offensiva spel i finalen för 420 yards, 11,1 yards per spel, och man höll Göteborg Marvels till 9 yards på 43 offensiva spel, eller 0,2 yards per spel. Efter den första kvarten ledde Crusaders med 20–0, i halvtid var ledningen 48–0 och tack vare en rullande klocka under den andra halvleken stannade slutresultatet vid 60–0 till Carlstad inför 553 åskådare på Sola Arena.

Crusaders quarterback Linda Johansson, som i halvtid utsågs till såväl Årets QB som Årets MVP i Division 1 Dam, följde upp en säsong där hon under seriespelet fick fram 92 av 166 passningar för dryg 1 300 yards och 30 touchdowns med att i finalen skicka iväg 14 av 21 passningar för 270 yards och 6 touchdowns.

Årets WR i Division 1 Dam, Sara Lidner, tog emot tre av dessa touchdown-passningar och såväl Linda Johansson som Sara Lidner sprang också in en touchdowns vardera. Crusaders övriga poäng i finalen gjordes av ovan nämnda Greta Munters samt Anna Hedström, Wilma Norlin och Selma Lindén. Carlstads försvar släppte som tidigare nämnt till endast 9 yards under matchen och man hade fyra interceptions, en vardera av Svea Sköld, Gaby Knops, Nathalie Bengtsson och Hedvig Palocci.

Guldet var Crusaders raka SM-guld på damsidan och man har nu två fler än det lag som kommer därefter (Stockholm Mean Machines med fyra guld).