2024Quarter-Finals
15:00 June 15th, 202415:00 15/6 2024
Örebro Black Knights logo
Black KnightsÖBK
-
Oslo Vikings logo
VikingsOV
-
17:00 June 15th, 202417:00 15/6 2024
Tyresö Royal Crowns logo
Royal CrownsTRC
-
Limhamn Griffins logo
GriffinsLG
-
Carlstad Crusaders på jakt efter sjätte raka guldet - Göteborg Marvels hoppas ta sitt första - SWE3 thumbnail

Carlstad Crusaders på jakt efter sjätte raka guldet - Göteborg Marvels hoppas ta sitt första - SWE3

By Peter Nilsson

Carlstad Crusaders stormade fram i Division 1 Dam denna säsong och följde upp en poängskillnad i serien på 329–6 med att vinna semifinalen mot Norrköping med 61–0. Till söndagens SM-final kommer värmländskorna också med fem raka SM-guld i bagaget. För motståndet i finalen står Göteborg Marvels, en förening som spelar sin första SM-final någonsin.

Carlstad Crusaders stormade fram i Division 1 Dam denna säsong och följde upp en poängskillnad i serien på 329–6 med att vinna semifinalen mot Norrköping med 61–0. Till söndagens SM-final i amerikansk fotboll kommer värmländskorna också med fem raka SM-guld i bagaget. För motståndet i finalen står Göteborg Marvels, en förening som spelar sin första SM-final någonsin.

Köp biljetter till SM-finalen på Tickster

Se matchen live på SWE3 Play

Carlstad Crusaders har de senaste åren varit dominanta på damsidan av den svenska amerikanska fotbollen och säsongen 2023 var inget undantag. Laget har vunnit samtliga sina matcher under säsongen, gjort nästan 50 poäng per match och släpp in endast sex poäng på hela säsongen.

Hur historiskt bra säsongen än har varit är det på söndag det hela ska avgöras. I SM-finalen, som sparkar av på Sola Arena i Karlstad söndagen den 9 juli kl. 15.00 och livesänds på SWE3 Play, ställs femfaldiga mästarna Carlstad Crusaders mot Göteborg Marvels, på jakt efter sitt första SM-guld någonsin.

Göteborg Marvels, laget som på söndag ska försöka sätta grus i det värmländska maskineriet, slutade på en tredjeplats i seriespelet med fyra vinster, en förlust och två oavgjorda matcher. I truppen finns flera meriterade landslagsspelare i truppen – i anfallet hittar vi till exempel landslagsspelarna Nathalie Hacksell och Anna Feiff Axelsson. Hacksell är lagets arbetshäst som running back medan Feiff Axelsson är den som ska ta emot passningarna i anfallet. I försvaret är det en trio namn som publiken bör hålla ett extra öga på i form av den defensiva linjespelaren Sara Hilgers, linebacker Triin Mägii och den defensiva backen Jenny Larson.

I Carlstad Crusaders stod running back Anna Hedström för 118 av Carlstad Crusaders 329 poäng i seriespelet under säsongen, poängbäst i laget följt av Sara Lidners 90 gjorda poäng. Lagets leds dock av sin storstjärna, quarterback Linda Johansson, som skyddas av två landslagsspelare på den offensiva linjen i form av Frida Olsson-Granlund och Julia Enoxson. I Carlstads försvar visar Gaby Knops och Alma Gustafson vägen längst fram medan Nathalie Bengtsson och Hedvig Palocci längre bak på planen hade flest interceptions i laget med sina fem respektive fyra.

Carlstad Crusaders går in i finalen som gigantiska favoriter, men historiska skrällar har skett tidigare. Kan Göteborg Marvels stå för en sådan nu på söndag?