51
Stockholm Mean Machines logo
Mean MachinesSMM
22
Carlstad Crusaders vann i slutsekunderna och är skandinaviska mästare 2023 - SWE3 thumbnail

By Peter Nilsson

Carlstad Crusaders vann finalen av Scandinavian Cup 2023 mot Örebro Black Knights med 24–17 (17–10), en final som hade det mesta kan önska sig av en amerikansk fotbollsmatch. En oerhört underhållande och spännande finalmatch på Tingvalla IP i Karlstad avgjordes med mindre än 30 sekunder kvar när Carlstads Hunter Belzo kunde springa in en touchdown från Örebros tvåyardslinje.

På ett soligt Tingvalla IP var det dock gästerna Örebro Black Knights som började bäst. Carlstads anfall tvingas punta på samtliga sina fyra drives i den första kvarten medan Örebro å sin sida inleder med att visa upp ett piggt anfallsspel. Det är också Örebro som tar ledningen, först med 3–0 genom att 37 yards långt field goal av Edvin Jönsson och därefter med 10–0 efter att QB Trevor Vasey hittar fram till Johannes Lindeus från 15 yards.

Efter en skakig matchinledningen är det Crusaders försvar som håller det svartklädda hemmalaget kvar i matchen. Och helt plötsligt vänder matchen, något som börjar med att Örebro bjuder in Carlstad i matchen genom att misslyckas med en fake punt på egen planhalva. Från Örebros 39 yardslinje hittar Albin Forsman fram till Elias Rosenqvist och Carlstad har reducerat finalen fram till 10–6.

Nästa gång Crusaders har bollen hittar Forsman åter fram till Elias Rosenqvist, som sätter på raketmotorn och springer in en stilig 76 yards lång touchdown. Ett lyckat tvåpoängsförsök senare är det, som en blixt från en väldigt blå himmel, helt plötsligt Carlstad Crusaders i ledningen, 14–10.

Carlstads Antoine Allen symboliserar på egen hand vändningen i matchen. I den första kvarten tappar han helt öppen en relativt enkel mottagning som studsar runt i hans händer ett par sekunder. I den andra kvarten fångar han en betydligt svårare mottagning omgiven av flera Örebro-spelare. Den senare mottagningen gör det möjligt för Albin Forsman att utöka Carlstads ledning fram till 17–10 genom att sparka in ett 37 yards långt field goal.

Med två sekunder kvar av första halvlek får Örebro Black Knights en sista chans att göra poäng i halvleken men Trevor Vaseys passning från Carlstad 28-yardslinje blir till en interception av Carlstads Rory Kelly. Den gör att Carlstad Crusaders behåller sin 17–10-ledning in i halvtid.

Efter en passningsglad första halvlek inleder Örebro den andra genom att ge bollen på marken till running back Kasper Wedberg. Detta visar sig gå alldeles utmärkt och en lyckad lång inledande drive på halvleken avslutas med en kort TD-passning från Trevor Vasey fram till Filip Jönsson. Med 6 minuter och 33 sekunder kvar av tredje kvarten är matchen oavgjord, 17–17, inför 412 åskådare på Tingvalla IP.

Örebro borde ha fortsatt springa med bollen för när de passar den nästa gång de är i anfall slutar det med en fumble som Carlstad Alex Gudding tar hand om. Crusaders kan dock inte göra något av vare sig denna eller övriga anfallsförsök i den tredje kvarten och ställningen 17–17 står sig in i den fjärde och sista kvarten. Och vilken spännande fjärde kvart det ska bli!

Med 8 minuter och 34 sekunder kvar av matchen puntar Örebro bollen men får tillbaka den på Carlstads 15-yardslinje efter att samma boll oturligt nog för Carlstads del vidrört en Crusaders-spelares ben. Örebro kan dock inte flytta bollen och Edvin Jönssons 40 yards field goal är tillräckligt långt men går oturligt nog för Örebros del vid sidan om målstolpen.

Båda lagen misslyckas sen med att flytta bollen, en händelseutveckling som ger Carlstads anfall bollen på Örebros 40-yardslinje med 1 minut och 59 sekunder kvar av finalen av Scandinavian Cup 2023. Och med 26 sekunder kvar kan Carlstad nya amerikan Hunter Belzo, som tidigare varit relativt osynlig i matchen, hitta en lucka på högersidan av Örebros försvar och från Black Knights 2-yardslinje avgöra matchen med en touchdown som ger Crusaders en matchavgörande ledning med 24–17.

Örebro sista chans att komma tillbaka tar slut när Carlstads Josef Nguzo tar en interception och Carlstad kan på sin egen hemmaplan ”knäa ut” finalen. Carlstad Crusaders är därmed skandinaviska mästare för säsongen 2023 efter en oerhört dramatisk final som hade det mest man kan önska sig av en amerikansk fotbollsmatch!