0
Carlstad Crusaders sprang iväg med U19-guldet mot AIK - SWE3 thumbnail

Carlstad Crusaders sprang iväg med U19-guldet mot AIK - SWE3

By Peter Nilsson

Det var jämt fram till halvtid. Men i andra halvlek sprang Carlstad Crusaders i allmänhet och Anton Jansson i synnerhet iväg med SM-guldet i den amerikanska fotbollens U19-serie för säsongen 2023. Eter 21-14 i paus vann Carlstad Crusaders med 56–14 mot AIK när SM-finalen spelades på Solstadens konstgräsplan i Karlstad den 3 november. Guldet var Carlstads första U19-guld sedan 2019.

Se hela SM-finalen på SWE3 Play

Matchstatistiken

På grund av snö och regn flyttades årets SM-final i U19-serien från närliggande Sola Arena till Solstadens konstgräsplan, dit 373 åskådare sökt sig denna lördagskväll i början av november. Och det bjöds på, i alla fall i första halvleken, en riktigt spännande SM-final.

Erik Gere tog en tidig interception för Carlstad Crusaders, men inget av lagen ska visa sig kunna göra poäng på sina första drives i matchen, detta trots att båda lagens anfall flyttar bollen bra neråt plan. Matchens första poäng får vi istället se en bit in i första kvarten när Anton Jansson, en spelare vi kommer att återkomma till, hittar en lucka och springer hela 54 yards och ger sitt Crusaders ledningen med 6–0. Truls Wenli sparkar in extrapoängen för Carlstad fram till 7–0.

Något oväntat är det dock AIK som efter Carlstads ledning tar över matchen. Vilgot Valeskog tar emot en kort passning från QB Oleksandr Voloshkin och springer 54 yards ner till Carlstads 26-yardslinje. Och AIK går upp till 7–6 när Voloshkin hittar fram till Oskar Atterhall med en kort, snabb passning in i Carlstads målområde. Samme Oleksandr Voloshkin sparkar in kvitteringen, 7–7, och slutar matchen med 19 av 35 passningar för 228 yards, 2 TD:s och en interception.

AIK:s Ville Bjuremar tar en interception i eget målområde nästa gång Carlstad har bollen och Gustaf Henriks Ras kan sånär ge AIK-ledningen när han tar emot en passning och tar den hela vägen ner till Carlstads 2-yardslinje. AIK:s ledning kommer på spelet därefter när Oskar Atterhall tar emot sin andra TD-passning i matchen från Oleksandr Voloshkin, och vi har 14–7 på resultattavlan en bit in i andra kvarten.

Men slutet den andra kvarten blir olyckliga minuter för AIK. Anton Jansson tar emot en 29 yards TD-passning från Albin Forsman fram till 14–14 och AIK tappar den efterföljande avsparken, vilket gör att Tom Andersson strax därefter kan trycka in 21–14 till Crusaders strax innan paus. Den andra halvleken skulle visa sig bli helt Carlstad Crusaders, men kanske hade vi kunnat få se en annan SM-final om AIK hade kunnat behålla sin ledning in i halvtidspausen?

Men som sagt, om den första halvleken var jämn så var den andra halvleken det inte alls. Tom Andersson trycker in 28–14 innan Anton Jansson springer 71 yards fram till 35–14 och 45 yards fram till 42–14. Anton Janssons femte touchdown kommer på en 48 yards TD-passning från Albin Forsman och hans sjätte, som efter Truls Wenlis extrapoängsspark fastställer slutresultatet fram till 56–14, springer han in från 9 yards.

Anton Jansson springer i matchen 11 gångar för 211 yards med fyra touchdowns, samtidigt som han tar emot fyra passningar för 86 yards och 2 touchdowns. Albin Forsman får fram 7 av 17 passningar för 120 yards, två touchdowns och en interception.

AIK gör ingen dålig andra halvlek utan sliter och kämpar matchen igenom. Men en mindre trupp mot ett imponerande Crusaders som går obesegrade genom hela säsongen, såväl i seriespel som slutspelet gör att man inte lyckas hålla emot i hela vägen i SM-finalen.

Viggo Lindell ledde AIK:s försvar med sina sju tacklingar följd av Edgar Wallén med fem. Ville Bjuremar samlade ihop fyra tacklingar, en sack, en tackling för förlust av yards och en interception. Flest tacklingar i Carlstads försvar hade Sondre Lunde med sina tio tacklingar medan Lucas Hedberg imponerande med nio tacklingar, två sacks, fyra tacklingar för förlust av yards och en forcerad fumble.

Ett välförtjänt SM-guld till Carlstad Crusaders, laget första U19-guld sedan 2019! Vandringspokalen som nu hamnar i Värmland det kommande året togs emot av Anton Jansson, som med sina sex touchdowns högst rimligt utsågs till matchens lirare i Crusaders. Till AIK:s MVP i matchen utsågs RB Vilgot Valeskog.